Zamenite veštačke zasladjivače prirodnima

Postoje brojni veštački zaslađivači kojima možete zameniti rafinisiani šećer, ali oni prirodni , koje možete pripremiti , svkako su praktičniji i bolji.

Pripremite med od urmi

Pasta od urmi, poznata i kao med od urmi, može vam poslužiti u pripremi deserta kao zdravi prirodni zaslađivač. Postupak pripreme vrlo je jednostavan: dve šolje mekših urmi bez koštica prelijte mlakom vodom da ogreznu i ostavite da odstoje nekoliko sati. Potom ih ocedite i izmiksajte u blenderu da biste dobili pastu. Ukoliko je pasta gušća, po potrebi dodajte kašiku ili dve tečnosti u kojoj su se urme natapale. Ovaj namaz možete koristiti umesto meda, javorovog ili agava sirupa.

Sirupom zamenite rafinisani šećer

Napravite aromatični zaslađivač u vidu sirupa od malo meda, vode i sušenog lekovitog bilja ili voća (u obzir dolazi šipak, đumbir, korica citrusa i slično). Da biste ga pripremili, pola šolje izmrvljenog bilja ili voća prelijte sa tri šolje ključale vode, te poklopite i ostavite da odstoji oko 6 sati. Zatim kuvajte na umerenoj temperaturi dok se sadržaj tečnosti ne prepolovi. Tečnost procedite te dodajte još mlaka , sjedinite sa medom. Dobićete fantastični prirodni zasladjivač.

 

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)