Top 10 namirnica za zdrav i funkcionalan mozak

Borovnice - služe unapređivanju širokih mentalnih funkcija. Dokazano je da redovno korišćenje borovnice u ishrani poboljšava memoriju Osim toga borovnice su bogate antioksidantima te pomažu pri sprečavanju od slobodnih radikala. Još uvek niste uvereni ? Istraživanja su pokazala u kasnim godinama borovnice mogu pomoći oko motoričkih funkcija , ravnoteže i koordinacije.

Losos - bogat omega3 masnim kiselinama pomaže bri razvijanju moždanog tkiva tj. povećava veličinu mozga. On takoše igra ključnu ulogu u borbi protiv Alzheumerove i drugih poremećaja

Laneno seme - pretrpano zdravim mastima koje pomažu u boljem funkcionisanju moždane kore. Ovaj deo mozga je odgovoran za obradu senzornih informacija.

Kafa - njeno redovno ispijanje smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti , demencije i drugih mentalnih poremećaja. To je zato što je umeren dobar za mozak a sadrži i antioksidante. Važno je imati na umu da biste je trebali dodati svim ostalim "nazovi" kafama koje su prepune raznih aroma i sladila ali ne i kafom.

Koštunjavo voće - Kikiriki , orasi i drugi sadrže svostva koja mogu pomoći u borbi od nesanice , promianju mentalne jasnoće i jake memorije. Orasi su bogati omega3 masnim kiselinama dok bademi sadrže prirodno raspoloženje ( pojačavaju neurotransmitere ).

Avokado - prepun zdravih masnoća koje podstiču cirkulaciju krvi ,čime um dostiže vrhunac. On takođe smanjuje pritisak .

Jaja - žumance je bogato kolinom , bitne namirnice za poboljšanje memorije

Žitarice ( kao cela zrna ) - sadrže bitna vlakna , vitamine pa neke čak i omega3 kiseline.

Čokolada - najslađa hrana za mozak . Crna je bogata antioksidantima što poboljšava oštrinu i koncentraciju. Mlečna čokolada , s druge strane poboljšava pamćenje i vreme reakcije. 

Brokoli - pobošava memoriju i usporava proces starenja mozga. Što znači da ishrana pretrpana brokolima održava čoveka mladog i oštrog.

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)