Riblje ulje pomaže leku protiv raka dojke ?

Rak dojke je drugi najčešći rak kod žena. Više od 200.000 žena dijagnostira se svake godine. Biti izložen estrogenu tokom dugog vremenskog perioda, jedan je od faktora koji može povećati rizik od ove bolesti kod žena. Jedan od načina borbe žena sa ovim rizikom je uzimanje leka protiv raka dojke , tamoksifena , koji ometa delovanje estrogena. Sada , naučnici u Fox Case Cancer Center'u otkrivaju da omega3 masne kiseline (koje obiluju u ribama ) mogu biti siguran i koristan pojačivač terapije sa tamoksifenom.

Jose Russo , direktor Laboratorije za istraživanje raka dojke u Fox Chase-u predstavlja nova otkrića.

Da bi istražili kako riblje ulje pojačava učinke tamoksifena , Russo , uz pomoć drugog tima naučnika integriše rak dojke u laboratorijske pacove i zatim ih deli u četiri različite grupe.Ove grupe su hranjene namirnicama obogaćenim sa  17% ribljeg ulja , sa ili bez tamoksifena , ili namirnicama obogaćenima sa 20% kukuruznog ulja sa ili bez tamoksifena, u periodu od osam nedelja.

Zatim su vršili analize gena u tumorima i zaključili da ishrana sa ribljim uljem u kombinaciji sa protiv tumorskom terapijom deluje lekovitije nego ishrana obogaćena kukuruznim uljem. Međutim , omega3 masne kiseline istovremeno povećavaju ekspresiju gena koji daje kontraproduktivni imunološki odgovor, kao što su upala i alerkijska reakcija , koje smanjuju sposobnost stanica u borbi protiv raka, a može čak i promovisati migraciju tumornih stanica.

 Više studije su potrebne kako bi se u potpunosti definisao uticaj ribljeg ulja na imuni sistem , kaže Russo. U međuvremenu , njegov tim ispituje uticaj omega3 kiselina na sprečavanje raka dojke kod životinja i uticaj različitih vrsta ishrane koje  povećavaju rizik od oboljenja od raka dojke kod žena.

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)