Osam najčešćih ginekoloških grešaka

 Saznajte najčešće greške i nesuglasice , u ginekologiji , koje neke žene shvataju olako, a imaju veoma bitnu ulogu po njihovo zdravlje. Zlatno pravilo je da proverite informaciju sa što je više moguće različitih izvora , što bi se u narodu reklo "Tri put' meri , jednom seci." .

  1. Preterana higijena intimnih delova tela - U vagini se nalazi mnogo :prijateljskih” bakterija koje sprecavaju razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Najbolje rešenje je koristiti neutralne proizvode bez mirisnih dodataka za pranje intimnih delova tela.
  2. Nepoverenje u pregled dojki kod ginekologa - S obzirom na to da su današnji ginekoloski pregledi obično vrlo kratki, važno je da kažete lekaru da li imate nekih ginekoloških problema ili da ste napipali neku kvržicu.
  3. Sumnje u nalaz mamografije - Ukoliko osetite kvžicu u dojci, a lekar vam kaže da je nalaz mamografije uredan zatražite da uradi i ultrazvučni pregled dojke.
  4. Zanemarivanje promena koje se tiču menstruacije - Ako je menstruacija značajno drugačija nego inače, npr mnogo obilnija ili mnogo slabija tokom više od jednog ciklusa, odmah se obratite svom ginekologu. To može da upućuje na mnoge pojave, od trudnoce do endometrioze.
  5. Odbacivanje svih lekova u trudnoci - Većina lekara se slaže da u trudnoći smeta da uzimate mnoge lekove koji su u slobodnoj prodaji, ali samo pod uslovom da se prethodno posavetujete sa svojim ginekologom.
  6. “Ne mozete zaraziti svog partnera gljivicama.” - Ako imate hronicnu gljivičnu infekciju koja se uvek iznova vraća, vaš partner (čak iako ne oseća nikakve simptome) mora da poseti lekara koji će utvrditi da li je i on zaražen.
  7. Težina ne utiče na ginekološko zdravlje - Preterana mršavost može da uzrokuje neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak. Debljina pojacava lučenje estrogena, sto povećava rizik razvoja raka dojke i materice. Kod gojaznih žena koje uzimaju pilule za kontracepciju veći su izgledi da ona zakaže, jer višak estrogena kojeg proizvode masne ćelije utiče na razgradnju hormona iz pilule. Debele žene teško zadtrudne.
  8. “Pilule za kontracepciju povećavaju rizik razvoja raka dojke.” - Istraživanje sprovedeno na 10.000 žena, pokazalo je da, bez obzira na vrstu pilula koje su žene koristile i koliko dugo su ih uzimale, oralna kontracepcijska sredstva ne povećavaju rizik nastanka raka dojke.

 

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)