Namirnice za zdravu kosu

Losos za sjaj

losos za sjaj kose

Ribe poput lososa, sardina i skuše su prepune zdravih omega-3 masnih kiselina. Vaše telo ne može da proizvodi ove zdrave masti, pa ih morate unositi hranom ili suplementima. Pomažu vam u zaštiti od bolesti, ali i vašem telu su potrebne za rast kose i održavanje je sjajnom i punom.

Grčki jogurt

grčki jogurt

Grčki jogurt je prepun proteina, takođe ima sastojak koji pomaže pri protoku krvi u kožu glave i rastu kose. Zove se vitamin B5 (poznat kao pantotenska kiselina) i može čak pomoći protiv stanjivanja i gubitka kose. Pantotensku kiselinu možete prepoznati kao sastojak na etiketama proizvoda za kosu i kožu.

Spanać protiv krhke kose

spanać

Poput mnogog tamnozelenog lisnatog povrća, spanać je pun neverovatnih hranljivih materija. Sadrži vitamin A, gvožđe, beta karoten, folat i vitamin C. Oni zajedno deluju na zdravo vlasište. Održavaju kosu vlažnom kako se ne bi slomila. 

Žitarice obogaćene gvožđem za sprečavanje gubitka kose

žitarice bogate gvožđem

Premalo gvožđa može dovesti do gubitka kose. Ali ovaj važan nutrijent možete pronaći u obogaćenim žitaricama, i testeninama, kao i u soji i sočivu. Govedina, posebno meso organa poput jetre, ima puno toga. Školjke i tamno lisnato povrće takođe.

Piletina i ćuretina za debljinu vlasi

piletina i ćuretina

Kada nemate dovoljno proteina, rast kose se „odmara“. Rast prestaje i starije dlake opadaju, možete što dovodi do opadanja kose. Da biste dobili proteine ​​iz mesa, izaberite nemasne opcije poput piletine ili ćuretine, koje imaju manje zasićenih masti od izvora kao što su govedina i svinjetina.

Slatki krompir 

slatki krompir

Imate suvu kosu koja je izgubila sjaj? Slatki krompir je pun antioksidansa koji je dobar za vas, koji se zove beta karoten. Vaše telo pretvara beta karoten u vitamin A. To pomaže u zaštiti od suve, dosadne kose. Takođe podstiče žlezde u vašem vlasištu da naprave masnu tečnost koja sprečava isušivanje kose. Beta karoten možete pronaći i u drugom narandžastom povrću kao što su šargarepa, bundeva, dinja i mango.

Cimet za cirkulaciju

cimet za cirkulaciju

Pospite ovaj začin na ovsene pahuljice, tost i u kafu. Pomaže u protoku krvi, odnosno boljoj cirkulaciji. To je ono što donosi kiseonik i hranljive materije vašim folikulima kose.

Jaja za rast

jaja za rast

Jaja su izvor proteina i gvožđa, takođe su bogata vitaminom B koji se zove biotin koji pomaže u rastu kose. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do gubitka kose. Biotin takođe pomaže u jačanju lomljivih noktiju.

Ostrige za punoću kose

ostrige za punoću

Ostrige su bogate cinkom. Kada nemate dovoljno ovog minerala u ishrani, možete imati gubitak kose - čak i na trepavicama. Ćelije koje grade kosu oslanjaju se na cink koji im pomaže da rade što teže. Takođe možete pronaći ovaj mineral u govedini, rakovima, jastozima i obogaćenim žitaricama.

 

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)