Kako malim promenama pripremati zdravije obroke

Izbegavajte industrijske proizvode, vratite se prirodi i pojednostavite načine pripreme hrane, te usvojite pravila koja su korsitili naši preci. U nastavku ćete pročitati nekoliko navika koje već danas možete da promenite i da vam obroci budu zdraviji!

Koristite posuđe od livenog gvožđa

Kupovina kvalitetnog livenog posuđa je investicija koja i te kako isplati s obzirom na to da garantuje nesmetanu upotrebu tokom dužeg vremenskog perioda. Ono se lako održava, dok je hrana pripremljena u njemu veoma ukusna i teško zarogreva. Najkvalitetnije posuđe koje se može naći na našem tržištu napravljeno je od livenog gvožđa, ono je toliko kvalitetno da je praktično neuništivo, pa se može naći i polovno.

Učinite prženu hranu zdravijom

Većina nas iz zdravstvenih razloga izbegava hranu prženu u dubokoj masnoći, ali postoji način da se ovaj vid pripreme obroka učini zdravijim, te da se uvrsti u jelovnik bar dva puta mesečno. Osnovno pravilo je da hranu prženu u restoranima ili lokalima brze hrane izbegavate, te ovu vrstu obroka pripremate isključivo u svojim domovima, da bi se kvlaitet svih namirnica koje unosite držao pod kontrolom. Za prženje koristite ulje od semenki grožđa koje ima visoku tačku ključanja i neutralan miris, a od namirnica birajte one kvalitetne po sopstvenom izboru.

Mast je odlična za pripremu hrane

Mada se mast na našem podneblju vekovima koristi za pripremu slanih i slatkih delikatesa , u poslednje vreme njena upotreba neopravdano pada u zaborav, pogotovo u gradovima. Kulinarski stručnjaci smatraju da to ne treba dozvoliti , buduči da domača mast ima brojne benefite. Ona odlično podnosi visoke temperature i ima visoku tačku dimljenja , što je čini savršenom za prženje. S druge strane , prhka i dizana testa umešena s mašću rastresitija su i mekša. Povrće prženo na masti je hrskavije a meso ukusnije.

 

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)