Ishrana i kardiovaskularne bolesti

Koje bolesti spadaju u kardiovaskularne

Genetska predispozicija, gojaznost, povišen nivo holesterola i triglicerida, povišen krvni pritisak samo su neki od faktora rizika koji mogu dovesti do oboljenja srca i krvnih sudova. Mislite o svom zdravlju na vreme. Dobar pocetak je fizicka aktivnost i pravilna ishrana. U daljem tekstu imacete priliku da procitate šta je ono što strucnjaci preporucuju u ishrani kardiovaskularnih bolesnika, a koje su to namirnice koje treba izbegavati ili izbaciti iz ishrane. Uskoro, na ovom sajtu, imacete priliku da procitate detaljnije o ovoj i slicnim temama, za pocetak upoznajte se sa nekim osnovnim namirnicama iz razlicitih grupa koje treba ili ne bi trebalo da koristite u Vasim obrocima.

 

Preporuke i načela ishrane

Žitraice - DA- ovas, raž, jecam, proso, heljda, kukuruz. Poseban znacaj se daje ovsenim mekinjama koje uticu na smanjenje nivoa holesterola, posebno LDL-holesterola.

Mleko i mlečni proizvodi - DA- jogurt i kiselomlecni proizvodi, mleko, mladi posni sirevi. Birati namirnice sa smanjenim sadržajem mlecne masti.

Voće - preporucuje se upotreba svih vrsta voca. Ono ima nisku kalorijsku vrednost, a bogato je mnogim vitaminima i mineralima. Posebno se preporucuje jagodicasto i bobicasto voce (brusnica, jagode, maline, borovnica, ribizla, groždje).

Povrće - obavezno koristite sveže povrce, u obliku jednostavnih ili mešanih salata. Kuvana jela sa povrcem zgušnjavajte mekinjma ili pahuljicama. Izbegnite zgušnjavanje hrane klasicnom zaprškom. So i ostale zacine uvek stavljajte kada je jelo gotovo. Jedino se karminativni zacini (nana, anis) stavljaju u toku pripreme leguminoza (pasulja, graška, sociva...), kako ne bi doslo do nadimanja.

Jaja- Belance da, žumance treba izbegavati zbog visokog sadržaja holesterola. Jaja spremati kuvanjem, pecenjem na žar ploci ili pripremati dijetalne kajgane. Izbegavati jaja pržena u masnoci. Preporucuje se kombinovanje jaja sa povrcem.

Riba - DA (najmanje 2 puta nedeljno). Cediti ulje iz sardina i tunjevina.

Meso - biraju se posnije vrste mesa. Kod živinskog mesa skidati kožicu. Izbegavati dodavanje masnoce u toku pripreme mesa.

Masti i ulja - ograniciti unos. Posebno se ogranicava unos masti životinjskog porekla.

 

Jako je bitno ograniciti unos soli.

NAMIRNICE KOJE JE POTREBNO IZBACITI IZ ISHRANE: peciva, proizvode od lisnatog testa, burek, pogacice, pržena testa, kajmak, stare slane sireve, žumance, masno meso, iznutrice, sušena mesa i suhomesnate proizvode, pržena i pohovana jela, konzervisane proizvode, svinjska mast i loj.

Ograniciti unos slatkiša i grickalica. Dezerte je najbolje spremati kod kuce, neke laganije, kao npr. vocne salate i sl.

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)