8 zdravstvenih prednosti lubenice

Lubenica je osnovna letnja namirnica i zaista jedno od najlepših, najukusnijih i najzabavnijih voća za uživanje. Na sreću, to je takođe neverovatno dobro za vas. Evo osam važnih zdravstvenih prednosti lubenice, kako odabrati savršeno zrelo voće i nekoliko načina da uključite vodu u obroke, grickalice, pića i deserte.

Održava vas hidriranim

Voda nije slučajno u imenu ovog voća. Konzumiranje adekvatne količine tečnosti  uključujući hranu bogatu vodom, održava cirkulaciju, zdravlje kože i varenje. Takođe pomaže u regulisanju telesne temperature, funkcije organa i zglobova, metabolizmu, i apetitu.

Pravilna hidratacija takođe utiče na mentalne performanse. Istraživanja pokazuju da samo 1-3% gubitka telesne tečnosti može narušiti raspoloženje, smanjiti koncentraciju, povećati glavobolju i umor, ometati radnu memoriju i povećati anksioznost.

Ima ključne hranljive materije i malo kalorija

Lubenica ima manje kalorija i šećera nego što mislite. Jedna šolja lubenice daje 45 kalorija iz 11 grama ugljenih hidrata, od kojih je 9 grama prirodni šećer. Ali ta prirodna slatkoća je u paketu sa vitaminima A i C, koji podržavaju imunološku funkciju i zdravlje kože, pored manjih količina kalijuma, magnezijuma, vitamina B i antioksidanata koji štite zdravlje.

Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju

L-citrulin, prirodna supstanca u lubenici (posebno u belom delu kore), pokazalo se da poboljšava funkciju arterija i snižava krvni pritisak pomažući opuštanju krvnih sudova, što otvara cirkulaciju.

Smanjuje bol u mišićima

U jednoj studiji, sportisti koji su konzumirali sok od lubenice sat vremena pre vežbanja doživeli su smanjenje bolova u mišićima i brži oporavak otkucaja srca u poređenju sa onima koji su nisu uzimali.

Pomaže kod zdravog upravljanja težinom

Lubenica može pomoći u održavanju zdravog upravljanja težinom kada se konzumira umesto prerađene slatke užine. Studija iz 2019. sa Državnog univerziteta u San Dijegu bavila se sitošću i promenama težine nakon četvoronedeljne intervencije kod gojaznih i gojaznih odraslih osoba.

Tokom studije, jedna grupa je zamoljena da konzumira dve šolje sveže lubenice dnevno, dok je druga grupa jela kolačiće sa niskim sadržajem masti koji su imali isti broj kalorija kao i lubenica. Učesnicima je bilo dozvoljeno da konzumiraju svoje grickalice u bilo koje doba dana, tokom jedne ili više sednica, ili samostalno ili u kombinaciji sa drugom hranom.

Istraživači su otkrili da lubenica podstiče veću sitost od kolačića i da sitost (smanjena glad, veća sitost i smanjena želja za jelom) traje do 90 minuta nakon jela. Osim toga, oni koji jedu lubenicu su smršali, smanjili svoj odnos struka i bokova i nivo krvnog pritiska, te poboljšali svoj antioksidativni status i lipide u krvi.

Poboljšava probavu

Iako lubenica nema mnogo vlakana, vlakna koja sadrži podržavaju zdravu funkciju creva. Voće takođe sadrži tečnost i prebiotike, vrstu vlakana koja stimuliše rast i/ili aktivnost korisnih bakterija u debelom crevu. Prebiotici su vezani za zdravu imunološku funkciju, i pozitivno raspoloženje. Prebiotici takođe podstiču apsorpciju minerala, poboljšavaju nivo glukoze i insulina u krvi i mogu zaštititi od raka debelog creva.

Pomaže u odbrani od bolesti

Lubenica je jedan od najboljih izvora likopena i antioksidansa. Zaštita koju pruža likopen smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove bolesti. 

Može zaštititi vašu kožu

Ako ste ljubitelj lubenice koji u potpunosti iskorištava uživanje u voću dok je u sezoni, može vam pružiti određenu zaštitu kože. Vitamini A i C iz lubenice podržavaju zdravu kožu.Šolja i po lubenice sadrži oko 9 do 13 miligrama likopena.

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)