5 namirnica koje mogu pomoći da se poveća unos vitamina A

Vitamin A predstavlja neohodan nutritijent za neke veoma vazne funkcije u organizmu. S obzirom da je jak oksidant ima ulogu i u jačanju imuniteta.

Važno je znati da je vitamin A rastvorljiv u mastima. Ako jedete namirnice sa malo masti, postoji šansa da nećete moći da konzumirate dovoljno ili apsorbujete dovoljnu količinu hranljivih materija. Bez ovog esencijalnog mikronutrijenta, problemi kao što su suva koža, svrab i slab vid su češći nego inače.

Evo 5 namirnica koje mogu pomoći da se poveća unos vitamina A:

Šargarepa je još jedno popularno povrće u indijskoj i internacionalnoj kuhinji. Ona je osnovni izvor ovog vitamina. Prema istraživačima, jedna šolja šargarepe može dati otprilike 334 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A.

Mlečni proizvodi bilo da je u pitanju mleko ili drugi mlečni proizvodi, vitamin A je jedina komponenta koju ćete naći u mlečnim proizvodima. Tako da možete uživati u mleku, biljnom mleku, jogurtu ili siru, i na taj način uneti vitamin A.

Brokoli je povrće koje ima najviše hranljivih materija. Ovo povrće bogato hranljivim sastojcima je bogato proteinima, vitaminom C, vitaminom A i kalcijumom. Salate i supe su od ovog povrća su za svaku preporuku. Ne samo da su ukusne, nego i bogate vitaminom A.

Paprika zelena ili crvena je dobar izvor vitamina A kao i antioksidanata i kalcijuma. Salate, testenine i druga jela su dobri načini da uključite ovo povrće u svoju ishranu. Pored toga, bogata je karotenoidima i ima antiinflamatorne osobine.

Paradajz je dobar izvor vitamina A i na sreću se mnogo koristi u svakodnevnom kuvanju. Možete pripremiti paradajz supu ili ga koristiti kao osnovni sastojak u sosovima. Takođe preporučuje se svež u ishrani.

Dakle, bez čekanja, dodajte ove namirnice u svoju ishranu i dobijte vitamin A.

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)