5 grešaka pri tuširanju koje mogu uništiti vašu kožu

Određene navike mogu dovesti do suve kože koja svrbi, ili čak infekcije. Evo koje su to navike.

 

Prevruća voda

Ukoliko iz vašeg tusa izlazi tona i tona pare, onda je to znak da je vaš tuš prevruć. Osim što isušuje kožu, vrući tuševi mogu izazvati buktinju ekcema.

Da biste dobili umirujući efekat,  preporučuje se da pustite paru da se nakupi pre nego što zakoračite pod vodu , i kada unutra postane sparno i toplo, a nakon što se sve zagreje, smanjite je na ugodnu temperaturu i onda uđite u vasu kadu ili tuš kabinu. Na ovaj način možete uživati u toploti bez iritacije kože.

Korisčenje oštrog sapuna

Možda vam se dopada taj osećaj škripave čistoće koji dolazi od pranja kože, ali sapuni sa antibakterijskim agensima ili oštrijim deterdžentima mogu izazvati više štete nego koristi.

Taj osećaj škripe se dešava kada se sva prirodna ulja skinu sa kože. Nasuprot tome, kada su ulja prisutna, ona deluju kao mazivo tako da će vaša ruka glatko kliziti po koži. Bez te barijere, vaša koža je još više izložena vrućoj vodi, udarnim vetrovima i drugim stvarima koje je isušuju.

Zbog toga se preporučuju proizvodi bez mirisa i koji sadrže dodatne hidratantne kreme.

Prečesto tuširanje

Osim ako niste prekriveni prljavštinom ( recimo ako radite napolju ceo dan), jedina mesta koja je potrebno bolje nasapunati su pazusi i prepone. Voda radi posao za sve ostalo - čak i nakon znojavog treninga.

Vaša koža je puna i „dobrih“ bakterija koje su ključne za zdravlje kože. Trljanje od glave do pete, čak i ako koristite blaži sapun, i dalje može da skine kožu sa ove korisne bakterije koja vam pomaže u zaštiti od akni i ekcema.

Neočišćen brijač

Brijači mogu sakupljati bakterije sa vaše kože, a zatim mogu da razmnože još više klica za vreme tuširanja. Zato ga morate isprati toplom vodom pre svake upotrebe. Preskakanje ovog koraka može dovesti do infekcije, posebno ako se posečete, ali čak i ako ne.

Trebalo bi da potpuno zamenite žilet otprilike jednom nedeljno. Ako koristite tupu oštricu, postoji veći rizik da posečete kožu i stvorite ulaz za ulazak bakterija.

Korišćenje zajedničkog kupatila

Praksa nošenja japanki kada koristite zajedničko kupatilo, je veoma značajna prvenstveno zbog vaseg zdravlja i lične higijene.

Nošenje cipela za tuširanje ili japanki na nogama kada se tuširate i izlazite iz njega može pomoći da se izbegnu problemi bradavica i gljivica koje se mogu stvoriti tuširanjem u zajedničkim kupatilima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da li vam se dopao članak? Prijavite se na našu listu i ne propustite nove objave.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali

O autoru

Vodjena valutom: "We have tomorrows for reason." Volim da razmenjujem mišljenja , cenim komentare, volim putovanja i dobru knjigu (dramu/triler)